chimpfeedr.comBij een heleboel klanten van InternetXP is het een redelijk onbekend fenomeen; het IMAP protocol om mail op te halen én te versturen. Hieronder een korte uitleg over de verschillen tussen de verschillende e-mail protocollen:

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?
Bij het instellen van een e-mailadres kan je kortweg gebruik maken van twee protocollen (POP3 en IMAP). Beide protocollen hebben voor- en nadelen, hieronder zal ik dit uitleggen.

POP3
Wanneer je e-mail ophaalt via POP3, dan haal je in feite de e-mail fysiek van de server af en plaats je deze lokaal op het apparaat waarmee je de e-mail leest. Kortweg gezegd verplaats je de mail vanaf de server naar je eigen computer.

Voordelen:

  • De mailbox wordt iedere keer volledig opgehaald zodra je connectie maakt met de e-mailserver, de e-mailbox op de server zal dus minder snel vollopen.
  • Je hoeft niet altijd verbinding te hebben met het internet om je e-mail te kunnen lezen.

Nadelen:

  • Als het apparaat waarmee je de e-mail ophaalt kapot gaat, dan is de e-mail verloren (tenzij je een back-up hebt gemaakt).
  • Als je via een ander apparaat (mobiele telefoon, tablet of computer) of webmail de e-mail ophaalt, dan kan het zijn dat je in het ene apparaat andere e-mail hebt staan dan bij het andere apparaat. Je hebt dus geen toegang tot alle mail vanaf elk apparaat.

IMAP
Wanneer je e-mail ophaalt via IMAP, dan lees je de e-mail in feite direct van de server. De mail wordt dus niet verplaatst maar blijft op de server staan.

Voordelen:

  • Als het apparaat waarmee je de e-mail ophaalt kapot gaat, dan blijft de mail op de server staan.
  • Handig als je via een ander apparaat (mobiele telefoon, tablet of computer) of webmail de e-mail ophaalt, op alle apparaten staat dezelfde e-mail. Ook wanneer je deze mail reeds hebt geopend dan zal dit op ieder apparaat als geopend worden weergegeven.

Nadelen:

  • Je dient altijd connectie te hebben met internet om je e-mail te kunnen lezen.
  • De mailbox wordt niet fysiek van de server afgehaald. Het schijfruimte gebruik zal dus toenemen wanneer je de e-mailbox niet regelmatig opschoont (e-mail archiveren). Met name dit laatste punt kan ervoor zorgen dat er vanuit ons de vraag kan komen om op korte termijn je mail te archiveren.

Kom je er niet uit?
Loop je ondanks onze uitleg toch vast en kom je er niet uit? Geen probleem! Bel of mail ons en we leggen het duidelijk aan je uit!